Giv din kat kvalitetsfoder så dens basale behov opfyldes

Afadmin

Giv din kat kvalitetsfoder så dens basale behov opfyldes

Er du den heldige ejer af en dejlig kat? Når man vælger at anskaffe sig et kæledyr, så er det også ejerens ansvar at sørge for, at katten får det helt rigtige kattemad. Det er vigtigt, at foderet er tilpasset kattens alder, aktivitetsniveau og størrelse, så man sikrer sig, at dens ernæringsmæssige behov bliver opfyldt. Der findes mange foderprodukter på markedet, som kan opfylde din kats behov. Det kan være en stor jungle at adskille de forskellige mærker fra hinanden for at finde ud af, hvad der er bedst for din kat.

Hvad er godt kattemad:

Der findes kattemad til alle slags katte, så i princippet burde det være lige til at finde et godt foderprodukt. Problemet er, at det kan være svært at finde hoved og hale i de forskellige produkter og dermed vide, hvad der er bedst for ens kat. Et godt kattefoder består mest af protein, såsom kylling eller laks f.eks., fedt samt et meget lille indhold af kulhydrater. Katte tilhører kategorien carnivore, hvilket betyder, at de er kødædere. I naturen vil katte jage andre dyr, for at få et proteinholdigt måltid. Som katteejer kan du hurtig tjekke hvor meget foderet består af ud fra foderets indhold på bagsiden af posen. Proteinkilden skal gerne være den første ingrediens, der dukker op på listen. Et godt kattefoder indeholder mindst 40% protein og omkring 35% fedt. De resterende 25% består af kulhydrat, som katten ikke må få så meget af, da dens fordøjelsessystem ikke er lavet til at fordøje det.

 

Kattemad skal indeholde omkring 2% salt, da denne mængde er med til at katten fungerer optimalt. Hvis du køber kattefoder i supermarkeder så kan du risikere, at der ikke er nok protein i foderet, men til gengæld en masse kulhydrater og salt. For meget salt og kulhydrat er med til at slå kattens mave i stykker. Saltindholdet har en stor betydning for kattens evne til at urinere, da for meget salt er med til at katten urinerer mere og dermed hurtigere mister væske. Som katteejer har du ansvaret for at give din kat et kattefoder, der passer til dens livsstadie. Hvis du er i tvivl om hvad du skal vælge af kattemad, så anbefales det, at du tager en snak med dyrlægen eller veterinærsygeplejersken, så i sammen kan finde et foderprodukt til katten.

Kattemadens indhold er vigtigt for kattens sundhed:

Hos dyrlægen kan du bl.a. købe foderprodukter såsom Hill´s, Specific, Eukanuba, Virbac og Royal Canin. Det er forskelligt hvad den enkelte dyrlæge sælger af produkter, men en ting er gældende for alle disse fodervarianter – nemlig at fodersammensætningen er blevet testet og analyseret en masse gange, så man sikrer sig, at der er den rette mængde af de forskellige næringsstoffer. På denne måde skal man ikke bekymre sig om ens kat får for meget eller lidt af noget. Katte har desuden brug for nogle bestemte aminosyrer, som de kun kan få via foderet. Aminosyren Taurin er f.eks. vigtig for kat og skal derfor være i foderet. Er Taurin ikke til stede, så vil det ende med at katten får mangelsygdomme.

 

Om forfatteren

admin administrator