Plakater til dekoration?

Afadmin

Plakater til dekoration?

Som ung studerende har jeg flere gange kigget på mine vægge i min studielejlighed og tænkt ’De var godt nok tomme’, men blev hurtigt enig med mig selv om at det var for dyrt at købe malerier eller andet væg pynt. Pludselig faldt tanken på plakater – de kan da også sagtens være fine. Men går de an som vægpynt?

 

Plakater er vægpynt – sådan da

Der hænger nu 4 -5 plakater på væggene i min lejlighed. Der er mange der har kommenteret et par stykker af dem – mest positivt, men mor var for eksempel ikke ligefrem ekstatisk. Den ene er med motiv af en meget kendt fodboldspiller der glider på sine knæ med bøjede en. Han glider ned mod det ene hjørneflag, en helt tribune med fans der går fuldstændigt amok, nok på grund af det mål han lige har scoret. Man kan kun se hans rygnummer og hans navn trygt på den meget røde trøje – det er et magisk øjeblik fanget af et kamera og sat op på min væg – det mener jeg er vægpynt, nærmest kunst. Men det er ikke alle der er enige, selvom fotografier, som plakater normalt er, kan fange magiske øjeblikke og stemninger så er det ikke alle der mener det har samme charme som et maleri.

 

Min yndlingsplakat

Min fodboldplakat er noget specielt – men der er en der fanger mig mere. Det er den meget omtalte mand der står foran en kampvogn på den himmelske freds plads i Kina. Manden der trodsede en verdensmagt. Manden der satte sig imod en overmagt han ikke var enig med. Manden der er blevet et fænomen for folk der sætter sig imod uretfærdighed – alt det fanget ved et fotografi og hænger nu på min væg, en plakat i en kedelig studielejlighed. Det voldsomme ved sådan et fotografi er den følelse af ærefrygt der kan vælte over en når man tænker over hvad manden gjorde. Han stillede sig foran en militær parade i 1980’erne, da Kina virkelig spillede med musklerne, og ville vise hele verden hvad Kina kunne – altså under Mao. Der skete mange uretfærdige ting i Kina dengang, mange af dem politisk orienteret, og denne mand var en af mange der ikke ville finde sig i en regering der satte mål over folket – en regering der tænkte på andet end sin egen befolkning. Det er en ære at have en plakat med denne mand til at pryde min væg.

Om forfatteren

admin administrator