Mange unge danskere går med en iværksætterdrøm i hjertet og har svært ved at udleve drømmen i kapitaltungebrancher og det er her venturekapital kommer ind.
Venturekapital går ud på at man på et tidligt tidspunkt i virksomhedsopstarten får investorer ind. Disse investorer tror på idéen og vil gerne hjælpe til i form af et kapitaltilskud. Denne hjælp kommer selvfølgelig ikke gratis. Der findes flere former for aftale, men en af de mest almindelige er at venturekapitalfirmaet kræver en vis procent af ejerskabet i firmaet oftest som stille partner. Mange iværksættere forbinder ofte dette som den bedste løsning. Men det er ikke altid tilfældet. For har man en mere aktiv partner, kan man få sparring, input og muligvis foretage ændringer som gør at man får succes.
Den aftale man indgår med firmaet afhænger selvfølgelig af branchen, ens ståsted og sandsynligheden for succes. Har man ”sure thing” er ens forhandlingsstyrke bedre, eksempelvis hvis man i forvejen har et patent eller lignende. Har man derimod et nemt efterligneligt produkt og ikke noget patent er ens forhandlingsstyrke begrænset og her står udbyderen med de bedste kort på hånden. Derfor findes der ikke nogen faste rammer, da det er individuelt fra virksomhed til virksomhed.
Venturekapital mod option i firmaet
En populær måde at yde venturekapital er som et lån i firmaet imod at få en option på en vis ejerandel såfremt firmaet bliver en succes. Det sikrer firmaet som yder lånet en vis sikkerhed. For såfremt ideen og konceptet bliver en succes kan de vælge at gøre krav på deres option og få en ejerandel i firmaet. Er succesen derimod begrænset kan lånegiver vælge at tage lånet hjem og ikke gøre krav på optionen. For med ejerskabet følger forpligtelser og pligter, som långiver gerne vil være foruden såfremt afkastet er begrænset.
Venturekapital gør kapitaltunge brancher opnåelige
Venturekapital har sin berettigelse i de brancher hvor stort omkostningerne er store. For har iværksætteren den gyldne idé er den opnåelige såfremt at man kan overbevise lånegiverne om at det er en god idé. Det kan eksempelvis være en god måde at komme ind på softwaremarkedet på hvor tiden der går fra idé til produkt kan strække sig over flere år og som gør det umuligt for almindelige iværksættere at være med, da de ikke får en indtægt før der er gået flere år og det kræver en solid saldo på bankkontoen hvilket venturekapitalisterne kan hjælpe med.
Om forfatteren